Per Pere Francesch Rom/ @PereFrancesch   “Ara. Que estem junts. Tot va millor”. Les paraules de Nawal Marwan ressonen immortals i...
Subir

Villeneuve, d’Incendis a Blade Runner 2049

Per Pere Francesch Rom/ @PereFrancesch

 

“Ara. Que estem junts. Tot va millor”. Les paraules de Nawal Marwan ressonen immortals i eternes en el text del dramaturg Wajdi Mouawad, a l’obra de teatre Incendis. Aquestes paraules sonen més intenses quan surten de la mateixa ànima de l’actriu Núria Espert, com també van sonar imponents en veu de Clara Segura. “Ara. Que estem junts. Tot va millor”. Altres veus femenines han repetit aquesta frase sobre els escenaris, però l’actriu belga Lubna Azabal és l’única que ho ha fet en un format ben diferent: el cinematogràfic, en la pel·lícula que l’any 2010 va estrenar el canadenc Denis Villeneuve.

 

Incendis teatrals o cinematogràfics

Els dos Incendis teatrals que s’han representat a Catalunya, com l’adaptació cinematogràfica de Villeneuve, mantenen la base de l’obra de Mouawad, el drama que tracta sobre dos bessons que busquen el seu germà i el seu pare, després de la mort de la seva mare, Nawal Marwan. Si al teatre, tot i les experimentals i juganeres posades en escena, predomina la paraula, en la versió de Villeneuve hi guanya pes l’atmosfera i el lloc on es produeixen els fets: el Líban. En la seva producció, Villeneuve també va marcar la diferència respecte les adaptacions teatrals en deixar al marge passatges, reflexions i amistats molt presents al llibre, com la relació entre Nawal i Sawda i aquella antològica conversa sobre la venjança: “Els vols castigar perquè t’entenguin, però aquest joc d’imbècils s’alimenta de l’estupidesa i el dolor que t’enceguen”. Tot i això, el director canadenc va aconseguir crear una sòlida proposta i va donar forma a una cinta que contenia una de les constants: un cinema amb ànima.

 

Blade Runner 2049

Set anys després d’aquell Incendies cinematogràfic, Villeneuve ha estrenat enguany una pel·lícula que sembla estar a anys llum de la història de Nawal Marwan: Blade Runner 2049. Un film que respecta el llegat de Blade Runner (1982) de Ridley Scott, on el més important és el fons de la història: un cant a la vida. És en aquesta idea i en la de personatges que es llancen a buscar la seva història familiar desesperadament, on coincideixen Incendies i aquest nou Blade Runner. De fet, no seria tan estrany escoltar un dels seus protagonistes dir: “Ara que estem junts, tot va millor”.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario