Pretty Yende i Javier Camarena protagonitzen 'I Puritani', una història de bogeria i amor que inaugura la temporada del Liceu
Subir

‘I Puritani’, una de les joies del romanticisme

Per Sergio Díaz

 

Vincenzo Bellini és un dels més destacats compositors italians de principis del segle XIX, al costat de Rossini i Donizetti. I encara que en aquest podi italià, Bellini, podria semblar que té la medalla de bronze (en quant a notorietat), va ser un compositor que va influir notablement en la següent generació de músics, i algunes de les seves composicions són realment brillants, com aquesta peça considerada com una de les joies del romanticisme i que s’ha representat ja en 106 ocasions en el Teatre del Liceu. I segueix, perquè arriba una nova versió d’aquesta òpera per inaugurar la temporada 18/19 del Liceu i que tindrà a Christopher Franklin encarregat de la direcció musical, segons el llibret en italià de Carlo Pepoli.

 

Traïció i bogeria

Després de batallar molt per defugir de l’ombra dels seus dos ‘rivals’ italians, per aconseguir el favor del públic, Bellini mor prematurament als 34 anys. Però ho havia aconseguit. Havia aconseguit aquesta fama que tant anhelava i per a la posteritat va deixar la més bella de les seves creacions i que també va ser l’última, I Puritani di Scozia. El compositor sicilià va optar per una obra històrica que, amb el rerefons de la guerra civil anglesa que va enfrontar als puritans (partidaris d’Oliver Cromwell), i als realistes (que recolzaven als Estuard), desenvolupa una apassionada història d’amor esquitxada per la passió, la traïció i la bogeria. L’òpera se centra en una característica heroïna romàntica, Elvira, que sofreix l’experiència de sentir-se traïda incomprensiblement pel seu promès, el mateix dia de les seves noces. Aquest fet li provoca un sentiment tan dolorós i insuportable que el seu enteniment no ho pot resistir i embogeix. La producció que signa Annilese Miskimmon, nascuda a Belfast, situa inicialment l’acció en la Irlanda del Nord del segle XX. A través de la bogeria d’Elvira es produeix un salt en el temps fins a l’època de la guerra civil anglesa en la qual se situa la peça original. Després del seu èxit amb Don Pasquale, la soprano Pretty Yende torna al Liceu amb un altre rol belcantista, al costat de Javier Camarena, un dels tenors més aclamats del moment. Tots dos comparteixen rols amb María José Moreno i Celso Albelo, plenament consolidats en aquest repertori.

 

I Puritani. 

Gran Teatre del Liceu

Del 5 al 21 d’octubre.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario