Envelliren els que tingueren la sort de sobreviure, però pagaren un elevat preu en vides.
Pujar

Torna In memoriam, l’homenatge a la lleva del biberó

In memoriam. La quinta del biberó, el muntatge-homenatge de Lluís Pasqual als nois que amb 17-18 anys van ser enviats a lluitar a la batalla de l’Ebre, la més decisiva de la Guerra Civil espanyola, torna al Lliure de Montjuïc del 7 al 30 de juny.

 

Interpretat pels nois de La Kompanyia Lliure (Joan Amargós, Quim Àvila , Eduardo Lloveras i Joan Solé) juntament amb Enric Auquer i Lluís Marquès, aquest homenatge parteix dels testimonis d’alguns supervivents i compta també amb música en directe sota la direcció de Dani Espasa. Relata, dins d’un conjunt d’escenes breus, els fets i les vivències dels últims anys de la Guerra Civil des de les experiències de persones que van viure, de primera mà, els horrors de la guerra.

 

El títol de l’espectacle és una referència directa al poema homònim de Gabriel Ferrater. Aquí, sis personatges diferents de procedències diverses encarnen alguns dels milers de nois que no van arribar a créixer mai, des de la veritat i el relat desgarrador, però també ingenu i despreocupat a vegades, dels seus protagonistes. La música i l’escenografia juguen un paper molt destacat, integrades perfectament amb les projeccions audiovisuals que recopilen imatges històriques cedides pel PSUC o del NO-DO.

 

El catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Sánchez Cervelló, escriu sobre la lleva del biberó: Per cobrir les nombroses baixes, s’ordenà la realització de noves lleves el 13 d’abril, entre elles la lleva del 1941, que seria formada pels qui haguessin d’anar a servir l’any 1941 quan tinguessin 21 anys, però les necessitats de la guerra els obligà a fer-la quan en tenien 17 o 18. A Federica Montseny s’atribueix la frase que eren tan joves que encara prenien el biberó. Envelliren els que tingueren la sort de sobreviure, però pagaren un elevat preu en vides, molts d’ells cregueren que combatien per la causa de la llibertat, tal com em digué el meu pare.

 

Teatre contra l’oblit i per la dignitat. In memoriam. La quinta del biberó és una coproducció entre el Teatre Lliure i Temporada Alta – Festival de Tardor de Catalunya Girona/Salt i es podrà veure del 7 al 30 de juny al Teatre Lliure de Montjuïc. 

 

No hi ha comentaris

Publiqueu un comentari aquí