Bull planteja un text incisiu i cruel sobre l’assetjament laboral. Com n’és d’important la feina? On queda la nostra ètica en situacions de crisis? Podem conviure sense abusar de l’altre?
Subir

Toreges o et toregen?

Per Neus Molina/ @NeusMolina

 

Mike Bartlett va quedar molt sorprès de la festivitat que envoltava les corrides de toros en un viatge a Mèxic. De la troballa visual i conceptual va néixer Bull, una analogia entre el món taurí i el de l’empresa. Bull i buller, toro i assetjador.

 

A la vida toreges o et toregen, resa el cartell de la darrera proposta de la companyia Sixto Paz, que arriba a la Sala Villarroel. Pau Roca, el seu director, va quedar fascinat amb la sofisticada comparativa entre el món animal i el de l’oficina. Del burladero a la màquina de cafè.

 

Roca planteja una proposta que presenta una doble línia discursiva: com podem ser capaços de cometre abusos i conviure amb aquest fet i, a més, quin és el paper de l’observador davant d’aquest tipus de situacions.

 

En Thomas, en Tony i la Isabel es juguen el seu lloc de feina en una multinacional. En un context de crisi econòmica, les retallades són el mal menor, però només en pot quedar un. Com si es tractés de la llei del més fort i del darwinisme més salvatge on “sols sobreviu el més fort”, dos treballadors vexen el tercer. L’escollit per ser l’objecte de riures i menyspreus dels bullers és en Thomas, el personatge menys agraciat físicament, amb problemes familiars i relatius dots de lideratge.

 

En 2016 es va realitzar un estudi sobre assetjament escolar a Finlàndia que se centrava en espectadors i testimonis de la intimidació. Aquest demostrava que, si s’aconseguia que els primers empatitzessin amb la víctima i no amb l’agressor, l’abús deixava de ser alguna cosa gratificant i, per tant, disminuïa dràsticament. Roca considera que “l’obra posa a l’espectador davant aquest punt de vista, i caldrà veure amb qui empatitza: si amb l’agressor o amb l’agredit”.

 

Bull planteja un text incisiu i cruel sobre l’assetjament laboral. Com n’és d’important la feina? On queda la nostra ètica en situacions de crisis? Podem conviure sense abusar de l’altre? Fins a on som capaços d’arribar per protegir el nostre lloc de feina? Som una espècie depredadora?

 

 

Bull
Sala Villaroel
Fins al 13 de maig de 2018

No hi ha comentaris

Publicar un comentario