La sorpresa, aquest efecte tan amic del circ, està assegurada en la 42a edició del Festival Grec.
Subir

Sorpreses circenses

Per Marcel Barrera /@marcelbarrera

 

La sorpresa, aquest efecte tan amic del circ, està assegurada en la 42a edició del Festival Grec. No haurem d’esperar gaire per viure’n. Algunes entraran per la vista. La companyia Mumusic Circus presentarà durant una minitemporada de 5 dies (del 5 al 10 de juliol) a La Seca-Espai Brossa, el seu nou espectacle Flou Papagayo. La creació, atenció, inclou un nou aparell giratori que permet exercicis de suspensió capil·lar i mostra, a més, gran sensibilitat, molta poesia escènica i jocs amb el públic.

 

Altres sorpreses entraran per la vista, però també per les orelles. Al Teatre Grec de Montjuïc s’estrenarà Cuculand Souvenir (6 de juliol), un espectacle físic que vol atrapar el públic jove i que mitjançant una barreja de llenguatges abordarà l’impacte de les tecnologies, amb música electroacústica de l’escultor de sons Laurent Delforge i imatges de l’artista visual Romain Tardy. L’espectacle, una de les dues coproduccions de circ, està dirigit per Roberto Olivan i hi intervindrà, entre d’altres, el destacat ballarí i contorsionista Chey Jurado.
En sala, al Lliure de Gràcia es presentarà la segona coproducció de circ del Grec, a càrrec de Baró d’Evel. La companyia de Blaï Mateu i Camille Decourtye inicia amb Là (del 8 al 10 de juliol) un ambiciós projecte sobre l’existencialisme i la condició humana que continuarà l’any que ve amb Là, sur la falaise, un espectacle de més gran format i que serà el segon full d’aquest autoanomenat díptic circense. El comiat de la companyia, que vindrà amb en Gus —el corb que ja coneixem dels seus vols a la carpa de Bèsties— coincidirà amb l’arribada de Los Galindos (del 10 al 12 de juliol). La veterana companyia, Premi Nacional de Cultura i amb 25 anys de trajectòria, no ha actuat mai al festival Grec. Una altra sorpresa, doncs. Los Galindos presentaran el seu espectacle UduL en una carpa instal·lada a la plaça Margarida Xirgu i inspirada en la iurta dels mongols, un escenari ideal per a un any que el Grec dedica al diàleg entre Orient i Occident.

 

Música, acrobàcia i pallassos!

 

En el meridià del festival coincidiran dues sorpreses. Al Teatre Grec, l’artista Quim Girón actuarà com a protagonista a El monstre al laberint, una òpera amb més de 400 persones a escena, entre cantaires i músics. Quim Girón deixarà el fang i, sorpresa, farà el paper de Minotaure, el monstre de la mitologia mig home i mig bou. I al Mercat de les Flors, el Centre Chorégraphique National de Grenoble (CCN2) presentarà Minuit, del malabarista i coreògraf Yoann Bourgeois (dies 15 i 16). Es tracta d’un espectacle conceptual, poètic i molt delicat que aborda a través del circ i la dansa un fenomen de la física: el punt de suspensió dels objectes.

La presència per tercer cop de Rhum & Cia podria considerar-se un fet ja habitual; però l’espectacle ve carregat de novetats. Rhumans és la tercera i, això diuen, última part de la trilogia. Estarà dirigit per Jordi Aspa (Escarlata Circus) i, a més, incorpora com a pallasso a Piero Steiner (Baró d’Evel), que substitueix temporalment Jordi Martínez, convalescent d’un aparatós accident de trànsit. Aquesta nova entrega serà més frontal que els anteriors espectacles, hi haurà projeccions i també números de màgia.

 

 

 

Propostes d’aquí i d’allà

 

Durant el festival, i a banda dels set espectacles, La Central del Circ organitzarà, en el marc del festival PRO, una mostra de companyies. Aquesta mostra es farà a l’Atri de l’Institut del Teatre i estarà oberta tan al públic com a la cinquantena de programadors que està previst que assisteixin al Grec. Es tracta d’una iniciativa per internacionalitzar propostes i que anirà acompanyada de la presentació de dos projectes, un d’ells ja estrenat —l’espectacle Soterrani Còsmic, de l’Ateneu Popular 9 Barris— i l’altre sobre el nou espectacle que Manolo Alcántara prepara per 2019. Aquestes són totes les propostes definides pel Grec 2018, que en relació al circ té dues línies estratègiques: mostrar el circ contemporani internacional i donar suport a la creació de companyies catalanes.
Per a la recta final, com aquells números de circ que busquen un final d’impacte, el Grec prepara un comiat circense rodó. Es tracta de Cirque Alfonse, companyia quebequesa que presentarà al Teatre Grec (dies 23 i 24) Tabarnak, un espectacle que, diuen, és una festa de música i circ. Serà una de les grans novetats d’aquest any, ja que la seva actuació a Barcelona s’emmarca en la seva primera gira europea. I l’última sorpresa és el lloc de l’espectacle acrobàtic. No ens ho hauríem imaginat mai: una església.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario