Assistim, sense cap dubte, al naixement d’una veu literària única i particular, un raig de llum en un món ple de renou i incongruències.
Subir

Scrolling after sex

Per Clara Ferrer Capó/ @claraferrer3

 

D’igual manera que el realisme pretenia ser una radiografia de la societat del XIX, Scrolling after sex, de Leticia Sala, és un llibre —no novel·la, ni recull de relats, ni cròniques; simplement i globalment un volum, un gran calaix de sastre— que plasma (im)perfectament la societat, la generació millenial i, més concretament, l’amor en l’era de l’internet i la hiperconectivitat. No obstant això, no crec que Sala tingui aquesta pretensió o voluntat de retrat que podrien tenir els grans il·lustrats o erudits; sinó, simplement, intenta explicar-se i entendre’s a ella mateixa. Scrolling after sex és, doncs, la nuesa més pura.

 

Aquest volum, que podria definir-se com un àlbum de retalls modern, amb captures de pantalla de converses per Whatsapp, “enllaços” a YouTube i, fins i tot, fotografies de la seva parella (i, per tant, un gran protagonista d’aquesta història de la seva vida), Pau, dormint —autor també del disseny de la coberta i d’alguns dibuixos a l’interior del llibre—, és, encara que amb un format nou, un diari personal. Així, el lector trobarà les inseguretats, les angoixes, inquietuds i imperfeccions fetes perfeccions d’una jove cosmopolita, intel·ligent i, sobretot, una dona valenta. Perquè Scrolling after sex és, per sobre de tot, un llibre valent; primer, per part de l’autora i, en segon lloc, per part de Luis Cerveró, de la incipient editorial independent Terranova.

 

Instagram és, per excel·lència, una plataforma per compartir i comunicar a través d’imatges. Però Leticia —el lector em permetrà la llicència de nomenar-la pel seu nom, ho entendrà després d’haver-se submergit en l’oceà que és Scrolling—, a través del seu compte @leti.sala, va decidir fer-ho mitjançant textos i microrrelats. Precisament, ha estat gràcies a aquesta xarxa social que ha pogut donar-se a conèixer i publicar el que ha estat és el seu primer llibre —i no l’últim— i el mitjà que li ha permès conèixer l’amor. I és que, com bé diu l’autora: “Internet invierte las normas de tiempo y espacio”, amb tot allò que pot comportar. No és d’estranyar, doncs, que l’infinit sigui un element i una constant en aquest llibre. Leticia viatja sense normes i s’endinsa dins allò que és més difícil de comprendre i d’admetre: la ment d’un mateix. No hi ha regles ni convencions, ni tampoc existeixen coordenades temporals ni espacials. Quin sentit tindria limitar-se quan es parla d’un mateix? La nostra ment i, sobretot, els nostres records i memòries són desordenades i diverses. Això és, de fet, Scrolling after sex: l’intent de posar en ordre l’univers i l’imaginari infinit de Leticia. La coherència, però, no cal cercar-la més enllà que en la mateixa mà executora.

 

Assistim, sense cap dubte, al naixement d’una veu literària única i particular. Si bé l’èxit és quelcom difícil de preveure —o un misteri, posats a parlar en termes còsmics—, i encara més si es parla d’un llibre, Leticia i aquest volum suposen un raig de llum en un món ple de renou i incongruències.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario