Rap, soul, blues, reggae, música africana... Del 18 al 31 d’octubre arriba el festival Say it loud a la ciutat.
Subir

Say It Loud, música i cultura negra a Barcelona

Per Neus Molina / @neusmolina

 

Say It Loud (digues en veu alta) és una frase mítica de James Brown, un crit de guerra que reclamava respecte per la gent negra i manifestava un caràcter d’orgull racial. Des del moment en què Brown la va pronunciar en el seu famós tema, a mitjans dels anys 60, la música negra no ha deixat de progressar, el seu públic tampoc ha deixat de créixer, fins al punt que aquí a Barcelona tenim un festival de petit format dedicat en exclusiva a la riquesa d’estils, matisos i varietats geogràfiques del gran llegat de la música negra en tots els vessants: rap, soul, blues, reggae, música africana… Produït des de la cooperativa Quesoni, del 18 al 31 d’octubre, s’escampa per tota la ciutat, a l’empara d’equipaments públics gestionats com La Farinera del Clot, l’Ateneu Popular 9 Barris, la Fabra i Coats, l’Ateneu Harmonia, els Cinemes Girona i la llibreria Pebre Negre.

 

Un dels objectius del cicle és poder acostar artistes internacionals que no han tocat mai al nostre país. Com ara Ezra Collective, un dels grups de referència dins la nova escena jazzística al Regne Unit. Producte de la riquesa cultural i musical característica de la capital anglesa, representen aquesta diversitat amb un estil refinat i un talent destacable mesclant l’afrobeat, el reggae, el jazz i el hip hop amb el seu toc distintiu londinenc. També s’estrena a Catalunya una de les veus més influents del panorama reggae internacional, una autèntica llegenda viva d’aquesta cultura i responsable de hits tan imprescindibles com ‘Bam Bam’. Sister “Muma” Nancy arriba al Say It Loud acompanyada pel veterà col·lectiu francès Legal Shot. Qui ha portat també el seu potent directe als festivals més importants del món és el ghanès Blitz The Ambassador, un artista que porta el hip hop a un altre nivell, connectant els seus dos mons: el rap nord-americà i les tradicions musicals africanes. Crea així noves sonoritats plenes de líriques polítiques i conscients. Fins ara ha publicat quatre àlbums d’estudi, el més recent, Diasporadical (2016). El festival finalitzarà el 31 d’octubre amb la MC Coely, tot un fenomen a Bèlgica i una de les sorpreses musicals de l’any.

 

 

Xerrades, documentals i reggae
Una altra de les activitats destacades serà la jornada Ciutat, Cultura i Comunitat que tindrà lloc el 20 d’octubre a la Farinera del Clot i serà gratuïta. Comptarà amb les actuacions de Big Menu, Compota de Manana, Lady Avocado, Alibabrass i l’espectacle infantil Els secrets de Mr. Stromboli. A banda de les actuacions musicals, en aquesta edició també cal destacar l’estrena del documental Beltza Naiz amb la presència dels seus protagonistes per a la presentació als Cinemes Girona, Fermín Muguruza i Amaia Jackson. El documental narra tot el procés de creació del projecte Black is Beltza, un projecte transmedia sobre els moviments socials dels 60. La inauguració de l’exposició Art.155 i la presentació del llibre Músicas contra el poder de Valentín Ladrero; una trobada entre el hip hop, el soul, el jazz i el r’n’b amb les veus de Paula Peso, Queralt Lahoz, Lil Russia i Marga Mbande; la presentació del documental The Bass of Women i una taula rodona sobre la participació de les dones a l’escena reggae de Barcelona, amplien el gruix d’activitats d’aquesta onzena edició del Say it Loud.

 

SAY IT LOUD.
Diversos espais. Del 18 al 31 d’octubre.
www.sayitloud.cat

No hi ha comentaris

Publicar un comentario