L’exposició al Museu Etnològic sobre Barcelona i les seves mil cares ens proposa alliberar-nos de les imatges de la ciutat que coneixem, donar-hi un cop d’ull nou i fresc i projectar una mirada nova sobre Barcelona.
Subir

Redescobrir la ciutat

L’exposició al Museu Etnològic sobre Barcelona i les seves mil cares ens proposa alliberar-nos de les imatges de la ciutat que coneixem, donar-hi un cop d’ull nou i fresc i projectar una mirada nova sobre Barcelona o, més ben dit, sobre les moltes cares que acull la capital catalana. Quines actituds, fesomies, indumentàries o paisatges arquitectònics caracteritzen Barcelona? Aquí hi trobarem algunes pistes per descobrir-ho.

 

A “Les cares de Barcelona” s’hi pot veure una ciutat plena d’avisos, senyals, advertiments, anuncis, prohibicions… I és que, sí, Barcelona es pot llegir, ja que és plena de missatges, alguns dels quals han estat promoguts per les institucions per tal de crear una visió compartida per la ciutadania, un model de ciutat que busca presentar-la a l’exterior com un hàbitat desitjable.

 

Aquest “model Barcelona” va acompanyat de normes i regulacions, però també de missatges alternatius, de vegades dissonants i de vegades paral·lels, emanats d’àmbits, grups o col·lectius diversos que van de les associacions de veïns a clubs i colles de tota mena.

 

Què és i com és un barceloní? Què vol dir ser un turista? Les ciutats són espais de confluència, d’encontres, llocs on es negocien permanentment les identitats, escenaris on conviuen l’anonimat, les estètiques imperants i les seves impugnacions constants. Les ciutats són un híbrid entre l’arcaisme i la novetat… I Barcelona no és una excepció. Acompleix fil per randa el què s’espera d’una ciutat: bullícia, diversitat i un procés permanent d’anada i tornada entre allò vell i allò nou. En aquest procés de convivència, evolució i canvi constant que mai s’atura, l’exposició reflecteix fidelment la complexitat de l’urbs i ho fa de manera nova, com un mosaic, on cada peça és diferent però totes juntes ofereixen una imatge recognoscible per a tothom. Així, finalment, aquesta realitat cada persona l’acaba mirant sota el seu prisma i es fa una ciutat a mida.

 

L’interès cada cop més gran per la història de la ciutat ha desbordat el caràcter historicista habitual per portar-nos cap a un relat emocional i personal.

 

L’exposició vol ser una mirada de la ciutat d’avui, un fresc que admet moltes lectures, cultures, espais i interessos. Barcelona, com tot, té moltes cares.

 

 

Les cares de Barcelona. Museu Etnològic.

Exposició permanent.      

No hi ha comentaris

Publicar un comentario