Edificis industrials que antigament estaven en desús i s’han reconvertit en espais destinats a la cultura i l’expressió artística.
Subir

Què és això de les Fàbriques de Creació?

Per Cristina Roda/ @CrisRoda

 

En moltes de les obres més importants i històries que tenim a la memòria hi ha un personatge més desconegut del qual coneixem ben poca cosa. Un personatge, aparentment, secundari però que acaba sent decisiu i valuós en el transcurs de la peça en qüestió. Com hagués estat Luke Skywalker si no hagués aparegut Darth Vader en la història? Doncs a la Terra i, més concretament, a la nostra ciutat, passa una mica el mateix. Barcelona és creativa, centre neuràlgic de gran part de la cultura d’aquest país. Si es vol, es pot consumir cultura cada dia de la setmana, arts escèniques de dilluns a diumenge a qualsevol preu, qualsevol estil i qualsevol ritme. Però coneixem els personatges secundaris –però no menys importants (al contrari!)– dels que parlàvem en la nostra ciutat? Què són les Fàbriques de Creació? Què hi passa allà dins? Totes n’hem sentit a parlar però, segurament, no en sabem prou. Són les eternes desconegudes com a col·lectiu: la Sala Beckett, el Teatre Tantarantana, la Fabra i Coats, La Central del Circ, La Seca Espai Brossa, l’Ateneu Popular 9 Barris, la Nau Ivanow, el Graner, La Caldera, La Escocesa i l’Hangar.

 

El quid de de la qüestió, la creació

 

El quid de tot plegat és allò que uneix aquests 11 espais, el que passa dins d’aquests edificis industrials que antigament estaven en desús i s’han reconvertit en espais destinats a la cultura i l’expressió artística. 30.000 metres quadrats que aixopluguen una gran paraula: CREACIÓ. Cada fàbrica és singular i s’hi respira un matís diferent, però totes comparteixen un mateix objectiu: donar suport a la creació artística a tots els nivells, ser capaces d’entendre i atendre les necessitats dels processos de creació de companyies, artistes i col·lectius. El sector havia de trobar espais i recursos i, durant 11 anys, s’han teixit aquests 11 espais configurant una gran xarxa en ple estat d’ebullició creativa. Són espais de trobada reservats a l’experimentació, el diàleg i l’intercanvi de la disciplina artística que ens ocupa i preocupa. Les companyies i artistes busquen i necessiten aquests ajuts durant el procés de creació de nous espectacles només pel simple fet de crear i estar en moviment o bé amb l’objectiu d’estar en cartell o fer gira.

Una guerra de galàxies creatives que alimenten el substrat cultural de Barcelona de la mà de l’Institut de Cultura. Un projecte per a una ciutat madura amb un model cultural dinàmic, modern i democràtic.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario