Jan Fabre, Milo Raw, Jérôme Bel i Katie Mitchell, entre els noms del Grec 2018!
Subir

Oriol Broggi i La Perla 29 inauguraran el Grec amb un muntatge basat en un poema de la mitologia sumèria

ACN Barcelona .- ‘El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk’ dirigida per Oriol Broggi i amb la companyia La Perla 29 inaugurarà el Grec Festival de Barcelona 2018 el pròxim 2 de juliol al Teatre Grec. El muntatge, que es podrà veure fins el 4 de juliol, es basa en un text de la mitologia sumèria i que tracta sobre l’amistat i el descens als inferns. El nombre d’espectacles d’aquesta edició s’ha reduït passant de 102 l’any 2017 a 83 d’enguany. El que sí ha augmentat són les coproduccions de 21 a 34 aquest 2018. Entre els noms internacionals destacats hi ha Jan Fabre, Milo Raw i Katie Mitchell. En aquesta edició, Sílvia Munt dirigirà ‘La resposta’ de Brian Friel; Pere Arquillué, ‘Audiència i Vernissatge’ de l’autor txec Václav Havel; Mario Gas, ‘Humans’ de Stephen Karam, i, d’entre altres, Àlex Rigola, ‘Vania’ d’Anton P. Txèkhov. El director del Grec, Francesc Casadesús, ha recalcat que leit motiv que ha inspirat en la programació del Grec 2018 és la ruta de la seda i ha apostat per propostes que siguin un diàleg entre orient i occident.

 

El Grec ha programat en aquesta edició 83 espectacles (45 al Grec Montjuïc i 38 al Ciutat); 384 funcions (104 al Grec Montjuïc i 280 al Grec Ciutat). En total hi ha 22 espectacles de teatre, 17 de creació (hibridació o noves escenes), 25 de música, 11 de dansa, 6 de circ i 2 de cinema, que s’incorpora per primera vegada al certamen. En total hi ha 34 coproduccions, 33 propostes internacionals, 14 espectacles recomanats per a públic familiar i 15 activitats paral·leles repartides en 30 espais de la ciutat.

 

Aquest any els espectacles estan seleccionats per a ‘Viatgers de la ruta de la seda’, muntatges on es dialoga entre Orient i Occident; ‘Pels que viatgen amb guia’, pels que volen anar més enllà del que ja coneixen; ‘Exploradors de nous sabors’, per a descobrir noves formes escèniques i creacions contemporànies, i ‘Caçadors de bones estones’, amb artistes coneguts. Casadesús ha ressaltat que han intentat fer l’esforç per trobar propostes artístiques que siguin un diàleg entre cultures, entre orient i occident.

 

Espectacle inaugural

L’espectacle inaugural està basat en un text de la mitologia sumèria que és un dels més antics del món i que conté dins seu històries tan conegudes com la del diluvi universal. ‘El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk’ és una història d’amistat i de descens als inferns. L’obra està protagonitzada per per Màrcia Cisteró, Toni Gomila, Clara Segura, Lluís Soler, Sergi Torrecilla, David Vert, Ramon Vila, Ernest Villegas. L’espectacle compta amb la col·laboració de la coreògrafa Marina Mascarell i música en directe del llautista i multiinstrumentista grec resident a Barcelona Yannis Papaioannou. “És una història èpica i tràgica”, ha recalcat Casadesús.

Tot i que l’estrena és la de Broggi, la primera de les cites són el concert d’Alva Noto i Ryuichi Sakamoto, ‘Two’, al Teatre Grec el 17 de juny, un directe que també servirà per tancar el Sónar.

 

Grec Montjuïc

Alguns dels muntatges destacats són Rocío Molina amb Sílvia Pérez Cruz amb l’espectacle coreogràfic i musical ‘Grito pelao’ de la companyia Rocío Molina al Teatre Grec. El Lliure acollirà ‘Kingdome’ de la Agrupación Señor Serrano; ‘Ombra (Parla Eurídice), basat en l’obra d’Elfriede Jelinek i dirigit per la britànica Katie Mitchell, que recrea un rodatge cinematogràfic amb actors de la prestigiosa Schaubühne de Berlín. També recalca el nom de Jan Fabre, un dels creadors europeus més avantguardistes, que posa en escena un himne coreogràfic i teatral dedicat a Bèlgica, el seu país a ‘Belgian Rules’ al Lliure. També al mateix teatre, La Veronal posarà en escena ‘Pasionaria’. A l’Espai Lliure, arribarà ‘Assaig sobre la lucidesa’ de José Saramago, dirigit per Roger Julià.

Pel que fa espectacles de dansa al Mercat de les Flors, destaquen ‘Gala’ de Jérôme Bel i ‘Cuentos de azúcar’ d’Eva Yerbabuena. Al Mercat també hi actuarà Albert Pla amb el concert ‘Miedo’. De dansa, també s’ha prograemat Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan al Teatre Grec.

 

Grec Ciutat

Al Teatre Goya, Sílvia Munt dirigirà ‘La resposta’ de Brian Friel, una història sobre la complexitat de les relacions humanes; a la Villarroel Pere Arquillué dirigirà ‘Audiència i Vernissatge’ de l’autor txec Václav Havel a La Villarroel; al Romea, Mario Gas portarà a escena ‘Humans’ de Stephen Karam; al TNC es podrà veure ‘Falsestuff. La muerte de las musas’ de Nao Albet i Marcel Borràs; Sergi Belbel dirigirà ‘Una gossa en un descampat‘ de Claudia Cedó a la Sala Beckett i Àlex Rigola portarà a la Sala Muntaner, ‘Vania’ d’Anton P. Txèkhov.

 

S’hi suma la Plaça Xirgu

El certamen manté en aquesta edició la divisió en dos grans eixos. Per una banda el Grec de Montjuïc amb una part important del Festival més internacional, i per altra banda el Grec ciutat, on “hi ha un reflex de la creació local i aposta per companyies i escenificacions d’autors que viuen a Barcelona”. Enguany el festival hi afegeix la Plaça Xirgu com a espai de trobada entre diverses expressions culturals de la ciutat. En aquest espai públic i de manera gratuïta s’hi ha programat propostes d’artistes menys coneguts. Els projectes comunitaris agafen pes dins del Festival amb l’escola d’estiu de ICAF.

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ressaltat una de les xifres de la nova edició: un 46% dels espectacles tenen presència de, com a mínim, una dona en rol d’autoria, direcció o coreografia. El festival ha ressaltat que la presència de dones en llocs de direcció artística ha augmentat en tres punts el percentatge del 2017.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario