Una finestra oberta a totes les produccions audiovisuals que tenen l’esport com a tema comú
Subir

9a edició del BCN Sports Film, Festival Internacional de Cinema Esportiu

Per Noel Eduardo/ @NoelEduardo

 

Barcelona i Catalunya s’omplen de festivals a la primavera. No és estrany. Clima agradable, ciutat agradable, preus agradables. Especialment per alguns que venen de fora, és clar, sobretot si parlem dels preus. Festivals de música, de circ, de dansa (ara, fins i tot, algú ha inventat una “Quinzena metropolitana de Dansa” per a sorpresa del sector, que el que menys reclamava era justament això, i sí un suport real a la creació), de teatre; per a joves, per a famílies, per a puretas; més tradicional, més innovador, més performàtic…

També n’hi ha, evidentment, de cinema. I des de fa uns anys, nou en concret, n’hi ha un que uneix cinema i esport. Organitzat per la Fundació Barcelona Olímpica (amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona), el BCN Sports Film Festival és “una finestra oberta a totes les produccions audiovisuals que tenen l’esport com a tema comú”.

 

El certamen arriba a la 9a edició amb una vuitantena de propostes

L’esdeveniment forma part del World FICTS Challenge, un circuit internacional constituït per 16 festivals dedicats exclusivament a produccions audiovisuals de temàtica esportiva. La Fédération Internationale Cinéma et Télévision Sportifs (FICTS), fundadora i patrocinadora del circuit, és una associació sense ànim de lucre que, amb la col·laboració dels 116 països membres i el Comitè Olímpic Internacional, promou l’olimpisme i la funció ètica i cultural del moviment esportiu a través del cinema i la televisió.

L’edició 2018 del festival, que celebra el seu novè any, ve carregada amb produccions documentals, de ficció i animació, després d’una selecció que s’ha fet, segons fonts de l’organització, a partir de les més de 400 pel·lícules presentades.

A la programació, on totes les sessions són gratuïtes, hi destaquen pel·lícules com Paradigm Lost, estrenada a la darrera edició del Festival de Sant Sebastià i que explica la història de Kai Lenny, un dels millors surfistes actuals; el curtmetratge Dear Basketball, recentment guanyador de l’Oscar a la millor animació amb Kobe Bryant com a protagonista; Roller Dreams, estrena a l’Estat espanyol; Pelé – O Rei Desconhecido, amb imatges d’arxiu inèdites de la mítica estrella del futbol, gravades dins i fora del terreny de joc; o els episodis de la sèrie The Tiniest Man in the World, de la mà de l’animador argentí Juan Pablo Zaramella.

S’apunta des de la organització del festival que amb aquesta programació “qüestions inherents a l’esport com l’esforç, la competició o el joc net es compaginen amb altres temes com l’humor, l’erotisme, els refugiats, el dopatge, la dona i l’esport, o els esports minoritaris”.

 

Tindrà lloc en diferents espais de Barcelona, Sant Boi i Tarragona

Els espais de projecció, repartits entre Barcelona, Sant Boi i Tarragona, estan centrats cadascun en una temàtica diferent. Així, la Casa Elizalde acull la secció dedicada al surf; els Cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat, al rugbi; a l’Auditori Sant Martí hi haurà sessions per a públic familiar, a l’Institut Français les produccions francòfones, a la Casa Àsia les coreanes… Va dir Nelson Mandela que “l’esport té el poder de canviar el món” i, en aquesta línia, a la Filmoteca de Catalunya es projectaran films on es destaca la importància de la cooperació en l’esport, de com aquest pot canviar la societat. Com el documental Un joc anomenat esperança, un viatge a través de cinc històries de cultures i indrets diferents que mostra com l’esport pot ser una potentíssima eina de transformació social, canviant la vida de nens i nenes que viuen en contextos de violència, discriminació i pobresa. O com A Copa dos refugiados, on es posa el focus en les víctimes de la crisi global humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial.

 

Potenciant les vessants social i educativa de l’esport

En la seva línia social, el festival programa activitats en centres penitenciaris, com la projecció del documental Barça Inside Handbol. Els secrets d’un vestidor guanyador, que anirà acompanyada d’una xerrada entre els presos i algun dels protagonistes del film (encara per confirmar). També es vol fomentar la vessant educativa de l’esport mitjançant sessions pensades per a escoles, com les projeccions d’AnnaPurna III – Unclimbed, un documental sobre l’expedició a l’Himàlaia nepalès liderada per David Lama durant cinc setmanes, en l’intent de conquerir un dels cims més desafiants de l’alpinisme: la cara sud-est de l’Annapurna III, que mai ningú encara ha escalat.

 

BCN Sports Film, Festival Internacional de Cinema Esportiu.

Del 2 al 6 de maig

No hi ha comentaris

Publicar un comentario