Nilak és un projecte molt nou de circ-teatre itinerant que té com a objectiu apropar les arts escèniques a aquelles comarques catalanes que no disposen de teatres
Subir

Nilak, el circ arreu

Per Oriol Puig

 

El circ, en essència, és un paradigma de marc vital d’expressió artística i de possibilitat social. El circ és un ofici de vida, on el rigor personal, la responsabilitat i la confiança són eines bàsiques per al seu desenvolupament. “El circ és això que fem els humans per trobar el sentit comú”, diu Tortell Poltrona. Aquest  sentit comú és, justament, el que ha permès agrupar 20 companyies de circ contemporani catalanes per impulsar Nilak, un projecte molt nou de circ-teatre itinerant que té com a objectiu apropar les arts escèniques a aquelles comarques catalanes que no disposen de teatres i fer-ho amb una carpa amb capacitat per a unes 250 persones. Així, es pretén descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en l’epicentre del circ. També reivindica el caràcter nòmada i la carpa itinerant com a espai de l’escena contemporània.

 

Nous circuits, noves programacions

Segons els impulsors del projecte, “actualment, la programació de circ contemporani es troba en els grans nuclis urbans”. “Per això ­­—afegeixen— volem acostar el circ a totes les zones demogràfiques de Catalunya, acostant les noves dramatúrgies per facilitar-ne la visibilitat, especialment en aquelles comarques que no disposen d’instal·lacions teatrals”. Per il·lustrar la manca de teatres en algunes comarques, els impulsors posen en relleu que un total de dotze comarques catalanes —un 26% del total— no disposa de sales de teatre. Les comarques són Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Lluçanès, Moianès, Montsià, Pallars Sobirà, Priorat, Terra Alta i Vall d’Aran.

Nilak permetrà “obrir nous circuits de programació, donar visibilitat a les companyies residents a Catalunya i apropar la mirada de les arts escèniques contemporànies a tots els públics”, segons els organitzadors. Nilak està impulsat per diversos artistes escènics de Catalunya, artistes audiovisuals i plàstics, i vol també ser una plataforma oberta a totes les companyies residents al territori. Entre les companyies implicades en el projecte trobem Hotel Iocandi, Circus Frak, La Fem Fatal, En Diciembre, Circ Vermut, PSiRC, Chiara Marchese, Madame Gaüc, Àmer i Àfrica, Eldolf, Paula Grande, Maria Coma i Suitcase Circus.

 

A la recerca d’ajuda

Tot i que ja s’ha presentat en diverses poblacions, el projecte es troba en la fase de recerca de finançament privat i públic per a l’adquisició de les infraestructures. Per finançar una part del cost de la carpa també s’ha llançat una campanya de micromecenatge que ha aconseguit 2.360 euros i pretén arribar als 15.000. La intenció és iniciar la gira el 2019 i arribar a 12 pobles l’any per poder oferir una programació en les 12 comarques que no disposen d’infraestructures. Actualment el projecte compta ja amb sis pobles adherits per la temporada 2019. Es tracta de Coll de Nargó (Alt Urgell), Albi i les Borges Blanques (Les Garrigues), Santa Maria d’Oló i L’Estany (Moianès) i Villalba dels Arcs (Terra Alta).

Nilak és una finestra oberta de bat a bat perquè els espectadors coneguin els processos creatius de les companyies. El projecte proposa una estada de dues setmanes a cada població per poder realitzar un conjunt d’activitats a través de les quals fer una “immersió al territori” amb espectacles, creacions, exposicions o tallers. Es tracta d’activitats que pretenen apropar les arts escèniques a la població i “treballar conjuntament entre els artistes i els habitants per poder facilitar la interacció i la coneixença d’aquestes arts en primera persona”. El circ va a l’arrel de les emocions humanes, de les confrontacions relacionals a través d’una tècnica experta. Treballa les emocions perquè són les nostres veritats i allò que ens mou. El circ no té la necessitat de demostrar res, sinó de resistir. D’ésser.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario