Com cada any torna és el subgènere musical de la “nadala pop”. O, el que és el mateix, cançons nadalenques fetes expressament per artistes de renom perquè sonin durant les festes
Pujar

Nadales Pop!

Per Sergio del Amo

 

Ja el tenim aquí. Els sopars eterns, els carrers engalanats, les discussions amb el familiar que s’ha passat amb l’anís… El Nadal, com tot, té les seves coses bones i dolentes. I com cada any el que torna és el subgènere musical de la “nadala pop”. O, el que és el mateix, cançons nadalenques fetes expressament per artistes de renom perquè sonin durant les festes. Hi ha antecedents de gran nivell com aquell àlbum que Phil Spector va editar l’any 1963 amb el nom de A Christmas Gift for You from Phil Spector, així com els discos d’aquesta temàtica que van llençar Elvis Presley, Frank Sinatra o James Brown.

Cadascun de nosaltres té la seva nadala de capçalera. Aquestes són les nostres!

 

Mariah Carey mai no defrauda. Tot i que la diva recentment ha editat un nou àlbum que molt probablement és el millor que ens ha portat en els darrers vint anys, Caution, no s’ha d’oblidar que ella és la gran veu nadalenca per antonomàsia d’ençà que el 1994 va editar el llarg Merry Christmas que incloïa “All I Want for Christmas Is You”. Des de llavors, cada any s’assegura uns bons royalties perquè continua essent una de les cançons més estimades i escoltades pels seus fans. És i serà sempre un model a seguir en aquest subgènere musical.

 

Katy Perry vol un amor nadalenc. Encara que en aquests moments no està tan en forma com ens agradaria (Witness no va tenir una gran recepció per part del públic ni de la crítica), l’artista fa poques setmanes va presentar un tema anomenat Cozy Little Christmas que aprofita per llençar un missatge molt necessari al món: no hi ha res millor que passar aquestes festes al costat de la persona que més estimes i una bossa de Chanel. Afortunada ella que pot.

 

John Lennon i Vietnam.

L’Imagine de John Lennon continua sent un himne que apel·la al pacifisme, no hi ha dubte d’això. Però no ens hem d’oblidar què l’any 1971 es va aliar amb la seva dona, Yoko Ono, per llançar “Happy Christmas (War Is Over)”, una cançó protesta contra la guerra del Vietnam en la que aprofitava per desitjar-nos a tots un bon nadal. Produïda per Phil Spector, la peça va comptar fins i tot amb un cor de nens del Harlem Community Choir. S’ha de reivindicar sí o sí.

 

Als indies també els agrada el Nadal…

Molt abans que Arcade Fire omplís grans recintes i passés a ser una de les bandes cabdals del nostre segle va editar un atípic EP titulat A Very Arcade Xmas. El disc en qüestió el van regalar entre els seus amics durant les festes de 2002, dos anys abans que debutessin amb el seu Funeral. Sense cap mena de dubte es tracta de tota una raresa súper cotitzada entre els col·leccionistes.

 

… I els artistes de casa, per descomptat

Des de Macedònia fins a Blaumut, la nadala pop catalana també té herois com El Caganer d’Albert Pla, el Bon Nadal de Quimi Portet o Un Camell d’Orient dels Manel. De tot i per a tots els gustos perquè no hi ha res més universal que una festivitat que convida a estimar els teus mentre t’omples l’estómac.

No hi ha comentaris

Publiqueu un comentari aquí