Un espai per la música i l'experimentació
Subir

El Festival Mixtur, un punt de trobada de la nova creació sonora

Per Mònica Pagès/ @monicapages

 

Mixtur 2018, festival de músiques de recerca i creació interdisciplinària, s’ha celebrat del 19 al 29 d’abril de 2018, amb Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona com a escenari principal, a més d’altres espais, traçant un circuit que transformarà la ciutat en un punt de trobada internacional dedicat a les estètiques més actuals en el camp de la música i l’art sonor.

 

Mixtur ha portat a Barcelona intèrprets internacionals reconeguts com 2e2m, Ricardo Descalzo o Fred Frith juntament amb joves formacions que estan renovant el panorama actual com el Duo Hellqvist/Amaral, Zafraan Ensemble, Frames Percussion o Luis Tabuenca, entre d’altres. Continua a més la col·laboració amb L’Auditori de Barcelona per presentar l’ensemble PHACE, una producció del cicle Sampler Sèries. La creació interidisciplinària va tenir el seu lloc amb la improvisació de Luis Tabuenca amb el ballarí Manuel Rodríguez i la presentació de tres instal·lacions sonores: Ursonate Karaoke de cabosanroque, Buy me de Nora Haddad Casadevall i Pausa de Barbara Held i Benton Bainbridge, aquesta última també producció de L’Auditori. A més, un any més, el festival ha acollit alguns dels compositors més importants de l’actualitat, com és el cas de Rebecca Saunders, Tristan Murail, Alexanders Schubert, Carola Bauckholt, Daniel Teruggi o  João Pedro Oliveira, a més d’oferir espai a figures que han marcat l’evolució de la música contemporània a Espanya com són Mauricio Sotelo, Adolfo Núñez o Agustí Charles.

 

La pedagogia és un dels objectius principals de Mixtur des dels seus inicis al 2012 i aquest aspecte s’ha fet palès encara més en la programació d’aquesta edició. Continuen els Tallers Mixtur, amb el Taller de Composició i Experimentació Sonora, el qual ha rebut enguany més de 100 sol·licituds de participants d’arreu del món, a més del Taller d’Improvisació amb el reconegut improvisador i multi-instrumentista Fred Frith amb la col·laboració del Taller de Músics. L’oferta del Tallers Mixtur s’ha completat amb els tres Tallers d’Interpretació amb Ricardo Descalzo (piano), Pascal Contet (acordió) i Yuval Gotlibovich (viola), en la que ha estat la segona edició d’aquests tallers per a intèrprets. No obstant això, aquesta vessant pedagògic s’ha vist reforçat aquest Mixtur 2018 i s’han presentat diferents projectes i sessions pedagògiques obertes al públic, que engloben des de masterclasses i conferències obertes al públic amb els professors dels Tallers a la presentació final de la percussionista Núria Andorrà amb els alumnes de l’Institut Doctor Puigvert de Sant Andreu o els tallers amb escoles de Ricardo Descalzo o Luis Tabuenca.  

 

Mixtur, per tant, s’ha proposat oferir un punt de trobada on tinguin la seva manifestació tots els aspectes de la creació, oferint així també espai per a la reflexió. Mixtur 2018 ha inclòs, en aquest sentit, quatre taules rodones destinades a tractar temes d’actualitat ben diversos, com els reptes actuals de la música electroacústica, el paper de la dona en la música actual, la gestió i programació cultural fora del circuit comercial, i la normalització del repertori contemporani en el món de l’orquestra. D’altra banda, el compromís amb la nova creació s’ha vist reflectit també en l’estrena dels 7 encàrrecs Mixtur d’aquest 2018, noves obres compostes pels compositors espanyols Adolfo Núñez, Alberto Bernal, Josep Maria Guix i Lula Romero i els internacionals e-cor ensemble, Julien Malaussena i João Pedro Oliveira.

 

Mixtur ha estat reconegut enguany amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de Música, “per contribuir a fer emergir noves generacions de creadors musicals, per la seva vocació transversal, pedagògica i transformadora, i per contribuir a ampliar els circuits de la producció i difusió musicals”. Mixtur ha arribat així a la seva setena edició amb un gran reconeixement a nivell europeu, consolidat com una de les activitats més destacades del seu sector a Espanya, i que es defineix ja com una de les cites culturals ineludibles de cada temporada.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario