Llibres per a tots els gustos i edats que es convertiran en el millor regal nadalenc. Aquesta és la nostra selecció per combatre el fred.
Subir

Llibres per combatre el fred

Per Laura Conde

 

Les novetats editorials arriben amb força aquestes festes. Clàssics, seleccions, reedicions…

Llibres per a tots els gustos i edats que es convertiran en el millor regal nadalenc. Aquesta és la nostra selecció per combatre el fred.

 

 

Los fantasmas favoritos de Roald Dahl. Blackie Books, 2018.

Roald Dahl no va publicar mai cap conte de fantasmes, precisament pel respecte que els hi tenia. Però sí que es va atrevir a seleccionar-ne els millors entre els millors, catorze relats sobre aquestes criatures que són, segons aquest prescriptor de luxe, l’elit en la matèria. Autors com ara Richard Middleton, Rosemary Timperley, Edith Wharton o E. F. Benson formen part d’aquesta antologia de contes fantasmagòrics seleccionats per un home que va dir, i amb raó, que “és més difícil escriure un llibre infantil bo i perdurable que una novel·la per a adults bona i perdurable”. Aquesta selecció de relats és, probablement, totes dues coses, un llibre deliciós, inquietant, perfecte per llegir plegats, a les nits d’hivern, pares i fills.

 

 

Savis, bojos i difunts. Males herbes, 2018

Un cop llegits els vint-i-cinc textos de setze autors diferents, tots ells corresponents aproximadament a l’última dècada del segle XIX i el primer terç del segle XX, és probable que el lector acabi amb una idea ben diferent de la que tenia sobre com es va viure a Catalunya aquella època tan mítica i convulsa de la història. Des de Santiago Rusiñol a Eugeni d’Ors, Raimon Casellas, Joaquim Ruyra o Gabriel Alomar van retractar a través de diversos textos i relats la seva estranyesa davant la modernitat que tot just arribava, en uns textos que tenen més a veure amb el decadentisme francès (a la catalana, però) que amb l’esperit dels happy twenties. El resultat d’aquesta tria és un recull de textos d’autors de tarannàs, estils i filosofies diferents, tots ells –cadascú a la seva manera– savis i bojos.

 

 

Kentukis, de Samanta Schweblin. Mondadori, 2018.

Aquesta novel·la de l’argentina Samanta Schweblin ha estat la revelació de la temporada per molts motius. En primer lloc, perquè és inclassificable, i per la seva capacitat de bascular entre diferents gèneres. També per metafísica, per ser un constant desafiament a un lector que no pot deixar de reflexionar sobre les grans qüestions que planteja constantment l’autora. I perquè és profundament contemporània, i aconsegueix que posem en qüestió la complexa i de vegades tòxica relació que tenim amb la tecnologia. Kentukis té una mica del lirisme metafísic de DeLillo, de la literatura clàssica de ciència ficció, de Bioy Casares, de Rulfo i alhora és absolutament original. És aguda,  brillant, inquietant, i està tan ben escrita que situa Schweblin entre les grans narradores contemporànies.

 

 

L’art de fer-ne un gra massa, d’Eloy Fernández Porta Anagrama, 2018.

L’autor d’Afterpop torna a les llibreries amb un ambiciós assaig que el consolida com una de les veus més interessants de la seva generació, un narrador que sempre oscil·la entre l’erudició i la cultura pop. En aquest cas, Fernández Porta reflexiona sobre el que ell denomina “història cultural de la saforologia”, és a dir, de “fer safor”, d’exagerar, de fer-ne un gra massa, de la grandiloqüència arrelada en el fons a la cultura catalana. I ho fa amb un desplegament de digressions que campen a plaer durant tot el llibre i que tenen com a nucli central l’obra de l’artista contemporani Oriol Vilanova. Com sempre, l’obra de Fernández Porta és un repte intel·lectual que hem de llegir amb la ment desperta i ganes d’endinsar-nos en la seva particular visió del món, que crea addicció.

 

 

Els llits dels altres, d’Anna Punsoda

Amsterdam, 2018.

Un dels debuts literaris més interessants dels darrers mesos és el de la periodista Anna Punsoda, que presenta una novel·la clàssica, introspectiva, fosca i farcida d’humor negre, i relata la vida d’una noia marcada per una infantesa complicada. Amb una prosa precisa, Punsoda parla d’abusos sexuals, trastorns alimentaris, depressió i mort, però sobretot parla de l’art de sobreviure a tot això amb dignitat malgrat les cicatrius que deixen les desgràcies. La novel·la, que va aconseguir el premi literari Roc Boronat, avança de forma fluïda amb petits capítols i tracta amb sarcasme i profunditat qüestions d’actualitat.

 

 

Una noche en el paraíso, de Lucia Berlin. Alfaguara, 2018.

Qui es va enamorar d’aquell magnífic Manual per a dones de fer feines, que va significar al 2015 el reconeixement internacional de Lucia Berlin, gairebé una dècada després de la seva mort, també estimarà La noche en el paraíso, que aprofundeix en l’univers d’una autora a qui la crítica ha comparat amb Raymond Carver o Bukowski. La narradora estatunidenca va assolir la fama de forma sobtada, després de la publicació del volum de contes que va ser Manual per a dones de fer feines, escollit entre els millors 10 llibres de 2015 segons el The New York Times Book Review i que va rebre, a casa nostra, el Premi Llibreter l’any 2016. Aquest recull de relats és un nou plaer per als lectors, que podran gaudir un altre cop dels seus personatges profunds, torturats i sempre molt divertits.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario