El MACBA acull l’exposició més gran que s’ha fet mai sobre l’artista a Europa.
Subir

Les capes de Melanie Smith

Per Clàudia Rius /@ClaudiaRiusL

 

L’artista Melanie Smith va consolidar el seu reconeixement internacional quan va participar a la Biennal d’Art de Venècia l’any 2011, però no hi anava pas en representació del seu país natal, Regne Unit, sinó d’un altre força més llunyà: Mèxic. És a Ciutat de Mèxic on Smith va marxar a viure i treballar el 1989, quan tenia vint-i-quatre anys.

 

El contrast entre el seu país d’origen i el d’adopció és extremadament present en la seva obra, que el MACBA exposa fins el 7 d’octubre sota el títol “Melanie Smith. Farsa i artifici”. La mostra, comissariada per Tanya Barson, és la més exhaustiva sobre l’artista que s’ha fet a Europa fins avui.

 

La dicotomia entre un concepte i un altre és constant en la producció de l’artista, que juga al joc de les contraposicions. Regne Unit versus Mèxic, minimalisme versus caos, modernitat versus ruïnes, industrialització versus natura selvàtica, producció en massa versus manufactura tradicional.

 

Però Smith no busca anul·lar una cosa amb l’altra, sinó fer-les conviure tal com passa al món. Al cap i a la fi, la realitat està formada de moltes capes: una ciutat pot estar plena d’edificis, però al costat pot tenir un bosc ple de natura. I res és més real per estar més a la vora, sinó que tot s’ajunta i forma l’estructura dins de la qual ens movem.

 

Totes aquestes capes són les que mostra Smith, que al MACBA reuneix més de 120 obres, entre les quals hi ha peces claus dels seus inicis i d’altres més recents, com ara la nova producció María Elena (2018) que s’exposa per primera vegada. Per descobrir-la sencera, el visitant haurà de visitar la seu principal del museu, però també l’edifici annex, la Capella dels Àngels, on hi trobarà més obres seves. Totes es mouen al voltant de set conceptes: l’abstracció, l’urbanisme, el color, el cos, l’arqueologia, la natura i l’escala. Tot farsa i tot, també, artifici.

FARSA I ARTIFICI. Macba. Fins el 7 d’octubre.      

No hi ha comentaris

Publicar un comentario