Totes les arts tenen el seu “gènere nadalenc” i la dansa, com ja sabem, no n’és cap excepció. Aquesta llista ho demostra!
Subir

La dansa no és l’excepció!

Per Clàudia Brufau

 

T’envaeixi o no l’esperit nadalenc, desembre i les primeres setmanes de gener són d’aquelles en les que ens esforcem a trobar forats al calendari per sortir amb aquells que no ens veiem prou. A part de fer una xocolata al carrer Petritxol, com fan tots els barcelonins com cal —i Manel Valls—, què tal si us endueu amics, pares, tietes, nebots i filloles a veure dansa i circ? Totes les arts tenen el seu “gènere nadalenc” i la dansa, com ja sabem, no n’és cap excepció. A servidora, les versions del Trencanous li encanten, però aquesta és una llista per evitar el tòpic.

 

 

Experiència delicatessen —per anar-hi amb amistats melòmanes—. De tota aquesta llista, us he de confessar que per mi Opus, de Christos Papadopoulos / Leon and the Wolf Company és un must com una casa de pagès! Vaig descobrir el treball d’aquest coreògraf grec, que ha estat seleccionat per la xarxa europea Aerowaves el 2016, en un festival a Pilsen (Txèquia), on va presentar Elvedon, una coreografia inspirada en la novel·la més experimental de Virginia Woolf, Les Ones. Des de llavors, m’ha captivat el seu univers estètic; com utilitza els patrons, la repetició i sobretot el ritme com a reflex del temps i de l’espai. A Opus, Papadopoulos posa en harmonia sobre l’escenari quatre músics que interpreten l’Art de la fuga, de J. S. Bach i quatre ballarins que encarnen cadascun dels instruments (violí, violoncel, clarinet i flauta). El minimalisme coreogràfic de Papadopoulos requereix una atenció especial, ara bé, resulta una experiència bella, divina. Un regal delicatessen.

Sala Hiroshima. 21 i 22 de desembre.

 

Èxits de km zero i talla única —el pack Tió/Reis—. Què esperes per anar a veure amb la neboda o el fillol Udul (foto), de Los Galindos, i La Partida, de la companyia Vero Cendoya? Tots dos espectacles et fan viure experiències molt viscerals farcides d’humor. El primer, pel frec a frec amb els artistes dins d’una iurta, i el segon, perquè es tracta d’un entramat intel·ligent de dansa i futbol. Udul és circ vodavilesc, una invitació a la vida quotidiana d’una família que es discuteix a base d’acrobàcies; mentre que a La Partida desfilen actituds i conflictes comuns en un espectacle que et manté atent a cada jugada. Aposta segura tant pels que ja en tenen ganes com pels que has d’arrossegar al teatre!

Udul. Mercat de les Flors. 22, 23 i del 27 al 30 de desembre.

La Partida. Mercat de les Flors. 12 i 13 de gener.

 

 

Cita entre talents —pels tastaolletes—.

Música en directe en diàleg amb altres disciplines és la premissa del programa Escenes de L’Auditori de Barcelona. Un triumvirat de luxe: l’artista visual Frederic Amat, el grup de música experimental CaboSanRoque i el ballarí Jon López de La Veronal (foto del seu muntatge Voronia) inauguren la temporada d’aquest cicle. D’aquests encontres entre talents sempre surts amb la sensació d’haver vist els artistes per dins, com si es tractés d’un assaig o un exercici per trencar amb fórmules. Proposta ideal per sorprendre els amics més tastaolletes.

Escenes. L’Auditori. 15 i 16 de desembre.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario