Del 8 a l’11 de novembre, diversos espais del Raval acolliran una 50ena d’activitats gratuïtes fruit del treball comunitari d’un centenar d’entitats i associacions per contribuir a construir un barri igualitari i sense prejudicis.
Subir

Festival de Cultura del Raval: barri i compromís antiracista

Del 8 a l’11 de novembre, diversos espais del Raval acolliran la nova edició del Festival Raval(s ) , el festival de cultura del barri, durant el qual s’oferiran més d’una cinquantena d’activitats gratuïtes fruit del treball comunitari d’un centenar d’entitats, col·lectius, associacions, comerciants, centres educatius i veïnat del barri.

 

La 16ª edició del festival girarà al voltant del racisme i, per aquest motiu, com a activitat prèvia ha proposat a La Escuelita antiracista del Espacio del Inmigrante que imparteixi un formació per a totes les entitats que participen a Raval(s) sobre el racisme quotidià i estructural que diàriament pateixen moltes persones i, al mateix temps, els ha ofert una guia en la construcció del festival amb una mirada lliure de prejudicis, conscient i activa.

 

Entre les més de 50  activitats programades, s’inclouen diverses mostres escèniques, xerrades i jornades sobre racisme. Així mateix, durant la celebració del Festival també s’habilitarà un stand de sensibilització sobre violències masclistes a l’espai públic i un punt d’informació i de sensibilització sobre racisme.

 

El festival s’iniciarà dijous als Jardins de Rubió i Lluch, que acolliran propostes de diferents entitats, col·lectius i associacions: una jornada col·lectiva d’intercanvi de receptes, infusions i medicines alternatives del Raval, un recorregut per la història de l’antic Hospital de la Santa Creu, un programa de ràdio al carrer on les veïnes i els veïns del Raval rememoraran les seves vivències al barri i activitats artístiques, lúdiques i participatives com ara la construcció col·lectiva d’una maqueta en 3D del territori, que romandrà oberta durant tot el festival, una Biblioteca Humana a càrrec de la Fundació Indera, dins el marc de la qual persones migrades ens explicaran les seves  vivències en relació al racisme, la presentació a la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu del llibre “Ser mujer negra en España” de Desirée Bela-Lobedde, activista antiracista, o la Jam Session del TRÍO GREMI oberta a la participació dels músics del Raval.

 

Paral·lelament,  a la Rambla del Raval, a l’Espai Kn60Lab, se celebrarà una jornada reivindicativa que combinarà un tasteig de teatre-fòrum sobre la gentrificació i la problemàtica dels narcopisos al Raval i una Jam musical a càrrec de La Llama i oberta al públic. Així mateix, el Festival se sumarà a la lluita i resistència de la comunitat gitana envers l’anti-gitanisme amb xerrades i debats al Casal de Barri Folch i Torres a càrrec de l’associació Carabutsí, l’associació Inter-Acció i el Casal de barri Folch i Torres i CSIC, amb un cloenda musical liderada pel músic i activista gitano Sam Mosketón. El divendres i el dissabte les arts escèniques seràn les protagonistes amb mostres de teatre d’entitats del barri, cultura popular a la Plaça Joan Amades o danses tipiques i espectacles de diferents països i procedències.

 

La música estarà present durant tot el festival. Divendres, les protagonistes seran les diverses entitats,les joves promeses i les escoles de música del barri en espais com el Museu Marítim, la Plaça dels Àngels o el Conservatòri del Liceu. Mentre que dissabte serà el torn de les corals del barri que actuaran al Teatre Romea.

 

El festival culminarà el diumenge 11 amb la mítica Cercavila Popular de gegants, gegantons, capgrossos i bestiari. Tot, amenitzat per bandes, batukades i gralles del barri.

 

Finalment, com cada any, els grans equipaments del barri, com el MACBA, el Palau Güell i el Gran Teatre del Liceu oferiran visites guiades i es realitzaran diferents itineraris de coneixement del Raval  com el recorregut pel barri en el marc del projecte de memòria del Teatre Arnau Itinerant, o l’itinerari Del camp a la fàbrica: migracions, pobresa i resistències al Raval industrial’, que abordarà l’èxode rural català durant el segle XIX, ideat per Androna Cultura.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario