De l’Espanya reivindicativa, que surt al carrer i planta cara, en neix la "España ingobernable" d'Alberto San Juan. Al cicle Cítric, on la memòria històrica pren el protagonisme i serveix de fil conductor de les diferents programacions de l'Ateneu Popular de 9 Barris.
Subir

Espanya ingovernable

Per Mercè Rubià/@mercerubiaa

 

Des que l’any 2013 va portar Autorretrato de un joven capitalista español al Teatre Lliure, l’actor i director Alberto San Juan s’ha fet un lloc gairebé permanent a la cartellera barcelonina. Els últims anys s’hi ha pogut veure El rey, una crítica plena de sarcasme del paper de la monarquia espanyola, i Masacre, que qüestiona la subordinació del poder polític a l’econòmic en un estat capitalista com l’Espanyol. Ambdues són produccions de Teatro del Barrio, una cooperativa impulsada -entre altres- pel mateix actor i que ja s’ha convertit en un espai teatral, però també activista, de referència a Madrid.

 

Autorretrato, doncs, no és només un monòleg d’Alberto San Juan, és també un punt d’inflexió en la seva carrera. L’obra, que va néixer per la necessitat imperiosa d’explicar la seva situació (estava sense feina i endeutat), va servir com a punt de partida per qüestionar el relat de la Transició i va obrir la porta a totes les creacions que han vingut després. El mateix actor reconeixia durant l’última visita a Barcelona que, des que va fer el monòleg, tot el que llegeix està relacionat amb economia, política o història per escriure nous textos.

 

Un procés que ell ha fet en la creació d’espectacles, però en el que molta gent s’hi pot sentir reconeguda. Crisi, atur, precarietat, 15-M i, a partir d’aquí, un clic. “Vaig començar a ser menys ignorant a partir del 15-M”, reconeix l’actor que descriu les mobilitzacons com “una conversa col·lectiva que encara segueix activa”.

 

I d’aquí, de l’Espanya reivindicativa, que surt al carrer i planta cara, en neix España ingobernable, que es va veure per primer cop a Barcelona al Teatre Romea. L’actor, amb Fernando Egozcue a la guitarra, posa veu als versos de Lorca, Miguel Hernández o Albert Pla, però també a les ofenses proferides des de Franco a fins i tot Felipe González en un recital auster i emotiu que repassa la història de l’Estat des de la Segona República fins avui. S’han viscut èpoques molt fosques, però també cal recordar qui ha alçat el puny.

 

 

ESPAÑA INGOBERNABLE

Col·loqui + Teatre

Alberto San Juan + Fernando Egozcue
Dijous 22 març 
Ateneu Popular 9 Barris
No hi ha comentaris

Publicar un comentario