Els Gaudí 2018 es recordaran per la difícil situació política i la  reclamació d'una major presència femenina al cinema.
Subir

Els Gaudí coronen ‘Estiu 1993

 

Per Pere Francesch Rom/ @PereFrancesch

 

Va conquistar el Festival de Màlaga, els Feroz, la Berlinale i tants altres certàmens d’arreu del món…, però ara ha tocat el torn de ser reconeguda a casa, als Gaudí. La llegenda d”Estiu 1993′ no para de créixer alt i més alt. Els Premis Gaudí van coronar l’òpera prima de Carla Simón amb cinc guardons, entre ells el de millor pel·lícula, millor direcció i millor guió. L’Acadèmia del Cinema Català va tornar a coronar així una òpera prima apostant fort pel nou talent català com ja va fer l’any 2014 amb ‘La plaga’ de Neus Ballús, el 2015 amb Carlos Marqués-Marcet i la seva pel·lícula ‘10.000 KM’ i ‘El camí més llarg per tornar a casa’, dirigida per Sergi Pérez el 2016.
‘Estiu 1993’ va guanyar tot i que en aquesta edició no ho tenia gens fàcil, ja que s’enfrontava a ‘Incerta glòria’, que finalment se’n va endur 8 dels 16 premis a què optava, entre ells el de protagonista femenina per Núria Prims i el de millor actor secundari per Oriol Pla. Mentrestant, ‘Tierra firme‘, de Carlos Marqués-Marcet, va aconseguir el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, i el musical ‘La llamada‘ se’n va endur el nou Premi del públic a la millor pel·lícula.
Aquests han estat els Gaudí d”Estiu 1993’, però també els d‘Incerta glòria’; de la desena edició; dels primers Gaudí amb David Verdaguer com a presentador; els Gaudí sense president i una difícil situació política; els Gaudí de la reivindicació de major ajuda pel sector audiovisual i els Gaudí de les dones i la reclamació d’una major presència femenina al cinema. De fet, el talent femení ha estat reconegut amb 11 premis Gaudí, en una edició on les nominacions per a dones ja superaven el 40%.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario