El Despertar de la primavera. L’obra de factoria catalana, un de tants muntatges internacionals derivats de l’Off-Broadway arriba al Teatre Victòria.
Subir

El despertar de la sexualitat

Per Neus Molina/@NeusMolina

 

Són moltes les pel·lícules o series que fan servir la cultura, la poesia, el teatre o la música com instruments de redempció dins les aules més conflictives. Només cal pensar en Dangerous Minds o El club dels poetes morts on tan Michelle Pfeiffer com el malaguanyat Robin Williams ensenyaven a uns nois d’institut, que haguessin esdevingut uns cafres, com la cultura treu el millor de nosaltres, ens ajuda a pensar, a fomentar l’esperit crític i a prendre consciència del món més enllà de les quatre avorrides parets de classe.

Pel que fa a les sèries és impossible no recordar Glee, on la música es convertia en catarsi col·lectiva al més pur estil American Way of Life.

 

Series musicals

 

Ben aviat la NBC estrenarà la seva darrera aposta televisiva, Rise, que aparentment no aporta cap novetat respecte de les anteriors sèries estatunidenques d’adolescents: poblet americà, un grup de nois d’institut on no hi falta l’animadora, el jugador de futbol sensible, el conflictiu i el setciències. Un nou professor motivat, una exprofessora frustrada que recobra l’alegria i pares exaltats davant la innovació educativa del docent nouvingut.

Tot semblaria innocu si no fos que Rise converteix l’aula de teatre en una autèntica revolució quan Lou, el professor d’arts escèniques, decideix que el musical que representaran serà El despertar de la primavera.

 

L’obra de teatre El despertar de la primavera, escrita l’any 1890 per Frank Wedekind, va generar un gran escàndol a l’Alemanya de finals del segle XIX perquè parlava de la pubertat i incloïa escenes de masturbació, homosexualitat, sadomasoquisme, violació, suïcidi i avortament, a part de tenir un protagonista ateu. Tots aquests elements es van incloure quan la peça, reconvertida en musical, es va estrenar l’any 2006 a l’Off-Broadway de Nova York (actualment és una obra de culte, guanyadora de 8 premis Tony i 4 premis Drama Desk).

 

Rise, utilitza l’obra com a catalitzador per parlar de totes les dificultats i problemàtiques que es deriven del fet de ser adolescents, el despertar de la sexualitat en totes les seves variants i també com a forma de denúncia i rebel·lia contra una societat que encara avui dia ens controla i empresona, sobretot si no tenim una sexualitat heteronormativa.

 

De Broadway al Teatre Victòria

 

El Teatre Victòria coincideix amb l’estrena de la sèrie Rise i, fidel a la seva línia de programar musicals de qualitat, presenta El despertar de la primavera. L’obra de factoria catalana, un de tants muntatges internacionals derivats de l’Off-Broadway, es va estrenar l’any 2016 al Teatre Gaudí i va aconseguir un gran èxit de públic i crítica. El muntatge d’Orígens Produccions ha guanyat 2 Premis de la Crítica, 3 premis Teatro Musical de Madrid, 2 premis Broadway World i ha obtingut dues nominacions als Butaca.

 

L’espectacle, que conté 19 números musicals, està dirigit per Marc Vilavella (Homes foscos, Mar i cel, La Barni Teatre), la coreografia és d’Ariadna Peya (Cia. Les Impuxibles, Grease, el musical), la direcció musical, de Gustavo Llull (Poe de Dagoll Dagom) i la traducció catalana, de David Pintó (Mares i filles i Homes foscos). Jordi Bulbena (Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, Comediants) ha creat l’escenografia i el vestuari.

 

El despertar de la primavera és una proposta que ens transporta cent anys enrere per parlar, paradoxalment, de problemes ben actuals. Sembla que la nostra educació emocional i també sexual ha millorat des d’aleshores, però recuperar aquest polèmic musical a la televisió i al teatre ens confronta amb la trista realitat que encara queda molta feina per normalitzar la sexualitat a fi que sigui sana i inclusiva per a tothom, també per als adolescents que tot just es “desperten”.

El despertar de la primavera

 

Spring Awakening és un musical pop rock que tracta sobre l’amor adolescent, la repressió, la por, l’abús de poder i la incomprensió. Melchior és un jove intel·ligent i astut que, gràcies als llibres, ha après diversos aspectes sobre la sexualitat humana que la societat s’obstina a amagar, ratllant el tabú.

 

Teatre Victòria

Del 5 al 29 d’abril

No hi ha comentaris

Publicar un comentario