Durant la Nit dels Museus ,el circ català va aprofitar per relatar els seus darrers 40 anys d'història amb diferents muntatges a diferents espais expositius.
Subir

El circ explica la seva història en la Nit dels Museus

Per Oriol Puiga/@ori_uri

 

No es fan 40 anys cada dia i enguany l’Ateneu Popular de Nou Barris ho ha volgut celebrar, també, coincidint amb La Nit dels Museus. Hi ha moltes maneres d’escriure la història d’un lloc i d’uns fets. Podeu veure’n els resultats a l’exposició 40 anys fent l’Ateneu Popular 9 Barris. Un altre relat de la cultura a Barcelona (1977-2017) creada a partir d’un projecte de recerca històrica, els detalls del qual podeu conèixer visitant el lloc web: memoria.ateneu9b.net.

 

Descobrireu un interessant procés que ha implicat treballadors del centre, activistes, usuaris i també molts veïns en un procés participatiu que ha permès tothom que tenia a veure amb l’Ateneu ajudar a la recuperació de la memòria del centre, nascut el 1977 quan centenars de veïns van ocupar una antiga planta asfàltica. Va néixer així, ara fa més de quaranta anys, un espai únic gestionat pels mateixos veïns que ha acabat convertit en un dels pols de creació de circ de la ciutat i també, en un actiu escenari que acull concerts, representacions teatrals i propostes de tota mena.

 

Així, l’activisme social i la gestió comunitària s’han trobat amb el camp de la creació i la cultura. Comprovareu com va anar tot exactament visitant l’exposició que, després d’haver-se vist al districte de Nou Barris, ha iniciat un recorregut per la ciutat que, ara, l’ha dut al MUHBA – Oliva Artés, al Poblenou. Coincidint amb La Nit dels Museus aquest dissabte va haver-hi una visita guiada al centre, una visita a l’exposiciói, finalment, a les 20h, un espectacle de circ de trenta minuts de durada: 40 anys de circ!, una posada en escena per mostrar amb tendresa, calidesa i bellesa els inicis, la transició i el present del circ.

 

Agafant el fil conductor de la història i evolució del circ a la ciutat de Barcelona, Joan Arqué interpretà el pallasso de Cara Blanca, que explicava les fites més importants de l’Ateneu com a representant del circ dels inicis fins els nostres dies. Al seu torn, Jessica Arpin, a través d’un número de bicicleta acrobàtica explicava la transició entre el circ més clàssic i els artistes emergents d’avui dia. Finalment, Griselda Juncà i Tomeu Amer feien un doble número de trapezi i escala, representant els artistes d’avui i els de demà, amb una perspectiva de futur dins el món del circ.

De forma paral·lela, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona es convertia, durant un dia, en escenari de circ amb de la companyia de clown Dudu & cia.Un altre dels plats forts va ser l’actuació de cia. Madame Gaüc i la seva manera d’entendre el moviment i l’escena. Amb un número de mans a mans en parella en dos espais inversemblants per aquesta activitat, les escales del mateix Arxiu Fotogràfic. I Per acabar cia. Cecilia Manfrini amb un número de contorsió dins de l’espai expositiu. 

Salut, circ i història. Als museus i a tot arreu.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario