El 15 de juliol serà un dia molt especial per als veïns i veïnes del Poble Sec: tindrà lloc la 7a edició del XIC, un projecte d’art comunitari que es fa al barri des de 2011.
Subir

Crear per conviure millor

Per Berta Vilanova /@BertaVilanova

 

El 15 de juliol serà un dia molt especial per als veïns i veïnes del Poble Sec: tindrà lloc la 7a edició del XIC, un projecte d’art comunitari que es fa al barri des de 2011, en el qual veïns i entitats creen col·lectivament un espectacle. Aquest any, la mostra, que serà a la plaça de Margarida Xirgu, s’inclou en la programació de la Festa Major del Poble Sec i per primer cop també a la del Festival Grec. “El projecte va néixer per celebrar el 5è aniversari del Pla Comunitari Poble Sec, però va tenir tant d’èxit que vam decidir donar-li continuïtat”, explica Júlia Gutiérrez, que juntament amb Eva Vilanova i Joel Álvarez formen la cooperativa Art&Coop, impulsora del projecte Creació XIC (Xarxa, Intercanvi i Creació). “L’espectacle és diferent cada any: s’ha fet en format rua pels carrers del barri, en sales de teatre, com el Tantarantana o el Mercat de les Flors i, fins i tot, al Museu d’Arqueologia de Catalunya. El tema que es tracta també va variant, però sempre sorgeix de les participants, l’important és que sigui significatiu per a elles”. Enguany s’han adaptat a la temàtica proposada pel Grec, la Ruta de la Seda, per això han batejat la mostra amb el nom de Caravasar: antics hostals situats a les principals rutes de comerç, on les caravanes que feien llargs viatges s’hi aturaven a descansar. “Eren espais d’intercanvi cultural i per això ens va interessar. El tema de la interculturalitat és un dels eixos principals del projecte, ja que al Poble Sec, com en altres barris, hi conviuen persones de diversos orígens culturals”, comenta Gutiérrez.

 

“Les cadires de rodes i els cotxets infantils no són només benvinguts, sinó part fonamental de la posada en escena”, hi diu a l’anunci per participar en la nova edició del XIC. I és que aquest any, a més de parlar de la interculturalitat, el projecte vol donar més visibilitat a la diversitat funcional. La disciplina que s’ha triat per fer-ho és la dansa, i la direcció artística s’ha encarregat als coreògrafs Jordi Cortés i Gloria José, fundadors del col·lectiu de dansa integrada Liant la Troca. “La nostra feina serà la de dirigir i posar en comú les diverses propostes que vagin sorgint durant els assajos”, diu José, que opina que treballar el moviment amb persones amb diversitat funcional és una manera de trencar prejudicis cap a aquest col·lectiu. “Es tracta de detectar les capacitats de cadascú, acompanyar-los quan es troben amb dificultats i potenciar allò amb què tenen més facilitat –comenta José–. Molta gent encara va a veure dansa integrada amb la idea que es trobarà persones amb dificultats, però de seguida es deixa de veure la persona en cadira de rodes per veure l’actor”. A més de crear la coreografia, els veïns del barri també prepararan una escenografia expressament per l’obra, amb l’acompanyament dels membres d’Art&Coop.

 

Un projecte artístic i social

 

El projecte Creació XIC ja ha rebut dos reconeixements: el Premi Barcelona Associacions 2012, per l’èxit de la seva primera edició, i el Premi Federico Mayor Zaragoza (UNESCO) 2016 en la categoria social-cultural, per la seva trajectòria. A més, l’any passat va començar a fer-se també al districte de Sant Martí. “Sempre diem que és un projecte polièdric, perquè treballem en diverses direccions. Els objectius són millorar la convivència al barri, fomentar el valor de la col·laboració entre veïns i entitats, la democratització de la cultura, i crear una peça amb una certa exigència artística –exposa Gutiérrez–. A vegades sembla que s’hagi d’escollir entre la qualitat artística o la part més social, nosaltres intentem que hi hagi un equilibri. De fet, creiem que l’art té un potencial molt gran per treballar les relacions. En els processos de creació artística es creen vincles que trenquen molts prejudicis. Treballes amb un objectiu comú i deixes de jutjar una persona perquè és més gran o més petita, o perquè és d’un altre origen cultural”. La Carme Fossas (77 anys), que aquest any serà el tercer cop que participa en el projecte Creació XIC, hi està d’acord. “L’amistat que es crea és molt bonica, som com una família –opina–. Jo sóc del barri de tota la vida però mai m’hi havia implicat. El XIC ha fet que conegués millor la seva història i la gent que hi viu”. Fossas considera que és enriquidor el fet de treballar amb persones diferents. “Normalment et relaciones amb gent semblant a tu, i en aquest projecte hi ha des de nens de 4 anys fins a persones de 90 que van en cadira de rodes, i de totes les nacionalitats”. El fet que aquest any es treballi a partir de la dansa i el moviment, li fa respecte, però confia en “l’esperit XIC”. “Segur que ens ho passarem molt bé”.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario