Música, teatre i conferències on la memòria històrica, lluny del relat oficial, es converteix en un camp de batalla.
Subir

Cítric: La memòria com a camp de batalla

 

Per Neus Molina/@NeusMolina

 

Benedetto Croce deia que “tota la Història és història contemporània”. El filòsof i historiador italià, un dels “pares” ideològics d’Antonio Gramsci, creia en la història com quelcom perenne. La història que ens atrapa, de la que som hereus involuntaris i que és aquí, amb nosaltres, en qualsevol de les nostres accions i dels nostres silencis. L’Ateneu 9 Barris, fidel a la seva empresa de fer de la cultura una eina de transformació social, ha volgut en aquest Cicle Cítric fer de la nostra història un camp de batalla.

 

Marges i històries

 

La història que, com un riu subterrani, apareix i reapareix o s’ignora i es menysté. Ara bé, les ferides desapareixen, però les cicatrius no. L’Ateneu es proposa obrir ferides, però per sanar-les, per tenir-nos cura col·lectivament.

Així, en aquesta quarta edició, l’Ateneu repassa els seus 40 anys d’existència i de tasca comunitària a través d’un dispositiu audiovisual amb un recull d’entrevistes, fotografies i textos, i convida a descobrir la història des dels marges. Marges com aquell on es troba enterrat Enrique Isart, tiet avi de Carla Rovira i afusellat pel Franquisme. Marges com el recull de la història familiar des de l’òptica de les dones, de les ignorades per la història oficialista. Marges com l’Espanya ingovernable d’Alberto San Juan, la de les feministes, els poetes, les revolucionàries. Marges com els que canta Eliseo Parra amb un repertori de música popular tradicional d’arreu de la Península. Teatre, música o presentacions que permetran mirar enrere de forma crítica amb la intenció d’entendre el present, sabent que el passat és una construcció narrativa en constant revisió.

 

4 anys de Cítric

 

En les darreres edicions del Cítric s’ha pogut veure (i escoltar) a Niño de Elche, Def Con Dos, Agnes Mateus, Albert Pla o Marina Garcés. El cicle vol agafar protagonisme dins de les programacions habituals de l’Ateneu i generar una identitat pròpia a través d’una cultura capaç de posicionar-se sense embuts dins l’ecosistema cultural català.

 

 

Cicle de Cultura Crítica i Popular

Ateneu Popular 9 Barris

Del 27 de gener al 14 d’abril

No hi ha comentaris

Publicar un comentario