«Si caminem sols, anem més de pressa; si caminem junts, arribem més lluny».
Subir

Circ que trenca murs i desdibuixa fronteres

 

Per Neus Molina / @NeusMolina

Persones amb diversitat funcional demostren que les barreres emocionals i socials estan bàsicament en els nostres prejudicis.

«Si caminem sols, anem més de pressa; si caminem junts, arribem més lluny». D’aquí parteix Mur , un espectacle de circ que, contràriament al nom que porta, el que vol és esfondrar murs i fronteres. Quan aixequem un mur físic o psíquic podem ser capaços de viure en la plàcida ignorància, en el perjudici permanent sota el clam mental “si no ho veig no existeix”. Així, els murs físics com el de Ceuta no ens deixen veure “l’altre”; els murs mentals no ens hi permeten pensar; els mitjans de comunicació fomenten el jo i el meliquisme; i les xarxes socials alimenten egos i comunitats tancades i no permeten observar més enllà “dels meus”. Què fem doncs quan, presos del pànic, el mur trontolla? I si el derroquem i obrim els ulls? Podem, llavors, construir peça a peça, amb malaptesa i conflicte, una nova realitat. Segurament amb moltes tares, però una realitat nostra que ens mira als ulls. A tots. D’entre les restes del mur, apareixen dotze persones, el grup heterogeni encarregat de construir el nou món. Així, a través de l’arquitectura efímera, els integrants de Mur reflexionen sobre les limitacions físiques i mentals i la capacitat humana de sobreposar-s’hi. Seran capaços de trobar l’estructura perfecta? Podran encarar les seves diferències per assolir l’anhelada harmonia?

Mur és una performance circense, amb ritmes del sud en directe i molt d’humor, dirigida per Nacho Flores amb la participació especial de la companyia integrativa Circ Bombeta. Aquesta iniciativa, nascuda l’any 2008, és fruit de la sinergia creada entre Cronopis i l’Associació d’Integració Social Taller d’Idees. A priori, l’objectiu del Circ Bombeta és que persones amb diferents capacitats treballin la motricitat, l’autosuperació, la creativitat i la confiança a través de l’art del circ. Amb el temps, però, la finalitat esdevé més ambiciosa: actuar també damunt dels escenaris. Mur és un exemple clar que demostra que l’art pot erigir-se com una eina d’integració social i de qüestionament de la societat actual. Enderrocar murs per construir una societat nova i diferent lluny de judicis sense fonament, lluny de mirades per damunt l’espatlla, lluny de la negació de la diversitat.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario