Montalbán era un gastrònom entregat i Carvalho menjava bé, el més bé que podia sempre que se li presentava l’ocasió.
Subir

Carvalho i els fogons

Per Alba G. Laguna/ @albaglaguna

 

Era Montalbán un gastrònom entregat. Amant i erudit de la cuina, el seu vast coneixement culinari no era només el de l’hedonista professional, sinó que descansava sobre una cultura gastronòmica d’àmplia perspectiva històrica i abast global, que mirava tanmateix especialment a Barcelona, escenari de bona part de la seva vida i de les seves novel·les.

 

La seva passió pel menjar va plasmar-se en articles, llibres, receptaris i assajos, però sobretot en la personalitat del seu personatge més cèlebre, el detectiu Pepe Carvalho, coneixedor de tots els racons de la ciutat, també els gastronòmics. Carvalho menjava bé, el més bé que podia sempre que se li presentava l’ocasió. De vegades, a la seva mateixa casa, a la falda del Tibidabo, en forma d’alguna especialitat cuinada per ell mateix o pel Biscuter al foc d’una xemeneia alimentada per llibres, i altres vegades a restaurants d’una Barcelona que poc a poc va desapareixent, però que encara es pot albirar.

 

Aquesta geografia gastronòmica carvalhomontalbaniana existeix encara a llocs com Can Lluís (C. Cera, 49), amb una cuina popular que convida a relaxar-se, i amb un menú que recull els plats predilectes de l’escriptor (olleta d’Alcoi, cabrit al forn i flamet). Molt a prop d’aquí trobem Casa Leopoldo (C. Sant Rafael, 24), que era un dels restaurants predilectes de Montalbán. Reobert fa menys d’un any pels cuiners Òscar Manresa i Romain Fornell, el local conserva part de la vaixella i la decoració originals. Carvalho ens mira des del cap i pota amb cigrons del menú i es congratula que el Raval saldés un dels seus deutes culturals dedicant-li una plaça de la veïna illa de Robadors al seu autor. I malgrat que ni Pepe Carvalho ni Vázquez Montalbán no van trepitjar mai Arume (C. d’en Botella, 11), obert en 2014, val la pena acostar-s’hi, doncs l’escriptor segurament hauria aprovat l’oferta galaicointernacional del local instal·lat a l’edifici que el va veure néixer.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario