Art i Part impulsa relacions entre  entitats, artistes, veïns i veïnes de la ciutat perquè puguin desenvolupar un procés artístic...
Subir

Art i Part: cultura i comunitat

 

Per  Berta Vilanova/ @BertaVilanova

 

“A través del teatre i de la dansa he pogut explicar una experiència personal: la de tirar endavant una família amb sis fills”, exposa l’Aurora Roig (79 anys), una veïna del barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, que participa en el projecte Art i Part. Es tracta d’una nova iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), emmarcada en el programa Barcelona Districte Cultural, que impulsa partenariats que estableixen relacions entre diferents entitats, institucions, artistes, veïns i veïnes de la ciutat perquè puguin desenvolupar un procés artístic col·laboratiu. Aquesta primera edició, que va començar al setembre i s’allargarà fins al juliol, ha impulsat creacions artístiques a cinc barris diferents. En el cas de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera es treballa sobre les “xarxes de cures”, articulades per les dones que tota la vida han cuidat aquells que tenien a prop –pares, fills, veïns…–, i que sovint han fet possible la vida de barri. Roig ha escollit parlar sobre l’alimentació dels fills. “M’agrada el projecte perquè tots hi podem aportar alguna cosa, encara que siguin vivències personals”.

Les diverses creacions impulsades a través d’Art i Part s’han decidit de manera conjunta amb els barris. “Hem intentat que no s’obrís una bretxa amb les entitats que ja fa anys que desenvolupen projectes comunitaris, sinó que fos una oportunitat de creixement per a tots”, exposa Eva Garcia, comissària d’Art i Part. “Els barris estan ofegats d’activitats i sovint no són necessaris nous projecte, sinó potenciar o donar visibilitat a les coses que ja es fan”. En el cas del Raval, per exemple, s’ha pres com a punt de partida un projecte que fa cinc anys que existeix, #RavalKm0, a través del qual els veïns del barri s’encarreguen de construir les llums de Nadal. “Genera oportunitats formatives, laborals i comercials per al barri, alhora que promou la millora de la seva imatge”, explica Juan Pedro Diotaiuti, tècnic de cultura de la Fundació Tot Raval, una de les entitats que participa en el projecte de l’ICUB. “La proposta d’Art i Part serà una creació escènica que coincidirà amb l’encesa de llums del 2018 i que, entre d’altres, vol reivindicar el dret de totes les persones a disposar de llum i calor durant l’hivern”, diu Diotaiuti.

 

Trobar-se en la diferència

 

“El que més m’interessa d’aquest projecte és que els artistes tinguem la possibilitat de treballar amb un grup de persones heterogeni”, diu Lali Álvarez. Aquesta directora de teatre i dramaturga ha coordinat la primera part del partenariat al Poblenou, on s’està duent a terme la creació col·lectiva Encreuaments, amb usuaris de la Fundació Joia –que ofereix serveis d’inserció en salut mental– i veïns i artistes vinculats a diverses entitats del barri. “És molt enriquidor i es generen relacions personals molt interessants –diu Álvarez–. Aquests projectes són una urgència, tant per a la comunitat com per als artistes. Permeten trobar espais lliures de prejudicis i donen veu a col·lectius que sovint no són escoltats”. Aquest és un dels grans objectius d’Art i Part, que actua també als barris de La Marina i Sant Andreu. “La creació artística permet la trobada en la diferència i trencar estigmes i imaginaris col·lectius sobre determinats temes, persones o grups”, diu Garcia, que explica que també és una manera diferent de fer visibles els conflictes de caràcter polític o social. “Esperem que serveixi per reforçar i enfortir el sector de la cultura comunitària en el seu conjunt”.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario