Per Aída Pallarès/ @aidapallares   Perquè és el primer espectacle per adults de Farrés Brothers: Oblideu-vos d’aquells espectacles infantils que vèiem...
Subir

Raons per anar a La visita de la vella dama

Per Aída Pallarès/ @aidapallares

 

Perquè és el primer espectacle per adults de Farrés Brothers: Oblideu-vos d’aquells espectacles infantils que vèiem amb l’escola i que gairebé provoquen que no tornem a trepitjar un teatre. El que fan els Farrés Brothers és, com diuen en castellà, canela fina. Petites joies d’artesania teatral que hipnotitzen nens i adults, que uneixen famílies senceres. És per això que tenim ganes, però moltes, de veure com adapten el seu univers de titelles i música al tenebrós món de Dürrenmatt i la vella dama.

 

Per veure la Vicky Peña: És una de les grans actrius del teatre català i la veiem poc. Massa poc. A més, el personatge de la Clara és un autèntic caramel: una multimilionària que torna al seu poble natal disposada a enfrontar-se al seu passat. Ara, més de quaranta anys més tard, té una mà de marbre, una cama de fusta i molta set de justícia o de venjança.

 

Perquè podria ser una distòpia de Margaret Atwood: El món de la vella dama és un món destrossat, sense principis ni humanitat. Un món només amb l’aparença de. Un món on la venjança i els diners ho manipulen tot. No saps qui és manipulat ni qui és manipulador. Aquest món -escrit l’any 1955- no és que sigui més actual del que sembla: és que ens pot ajudar a reflexionar sobre alguns dels grans problemes de la humanitat. Això sí: a través d’exemples i de paràboles.

 

Perquè vol provocar l’espectador: Bertolt Brecht deia i creia que el teatre era complaent i burgès. Per això va parir el teatre èpic, que fuig de l’emotivitat i la identificació de l’espectador i vol ser un mitjà de conscienciació de la classe treballadora. Dürrenmatt tampoc volia manipular al públic amb un excés de sentimentalisme i, per tant, l’espectador és, en tot moment, conscient de la seva posició. Conscient que està davant d’una representació.

No hi ha comentaris

Publicar un comentario